5 tipps hvordan du unngår spam-mail

| |

Spam-mail igjen?

Du har igjen fått et gunstig tilbud på Viagra eller nok en gang arvet penger i et eksotisk land fra en fetter du har aldri hørt om? Er det noe du kan gjøre for å unng irriterende spam-mail? Her får du 6 gode råd!

Nesten alle som har en e-postadresse har en eller annen gang fått spam. Utseende og innholdet på mailen kan være ganske så utrolig: En fremmed person vil informere deg om din lottogevinst i Spania. En nabo du aldri har hørt om vil at du følger ham på en datingwebside. Du har vunnet en reise til et eksotisk land. Selv om noen spam e-poster kan være ganske så underholdende å lese, er de fleste ganske irriterende. Noen kan til og med være ganske farlige å åpne hvis du går inn i fella og gjør det avsenderen ønsker. Vi veileder deg hvordan du kan redusere antall spam e-poster du som lander i innboksen.

Hva er egentlig spam-mail?

Spam-mail er uønsket (masse-)utsendelser av e-post. Som regel har disse e-postene en kommersiell bakgrunn der mottakere skal motiveres til å kjøpe et produkt eller en tjeneste. Andre hyppige spam-mail typer er såkalte phishing-mails. Med phishing-mails ønsker avsender ¨få tilgang til din påloggingsdata til et bestemt nettsted, ofte en bank, eller andre typer finanstjenester. Det skjer ofte med et virus som installeres på PCen din. Phishing betyr å fiske, og avsender ønsker å få dine brukernavn og passord på kroken. Et annet ord for spam-mail er junk-mail (junk = engl. søppel).

Tipp 1: Hold din personlige e-postadresse for deg selv og lag en ekstra e-post adresse

Ikke gi bort e-post adressen din til fremmende. Behandle e-postadressen som din vanlige bostedsadresse eller telefonnummer. Unngå å bruke e-postadressen på nettforum eller i kommentarer på blogginnlegg. Les deg gjennom personvernerklæringene til nettsider for å finne ut hvordan e-postadressen din vil bli håndtert. Det finnes aktører som selger e-postadresser og det tar ikke lang tid før du får spam-mail. Det anbefales å lage en ekstra e-postadresse for slike aktiviteter. Må av en eller en annet grunn din e-postadresse stå på et offentlig tilgjengelig nettsted, bør adressen står som en bildefil, eller i det minste bruk parentes foran og bak @-tegnet. På den måten er det mye mer vanskelig for roboter eller en crawler å lese av e-post adressen.

Tipp 2: Spamfiltre lærer

Slette spam-mail? Ja, men ikke med en gang. De aller fleste firmaer som tilbyr e-posttjenester har spamfiltre. Google for eksempel lanserte i 2019 et spamfilter som jobber med kunstig intelligens (AI). For at spamfiltre skal lære må man markere spam-mail som spam (hvis det er ikke allerede blir gjort automatisk) og flytte spam e-posten i mappa for søppel. Mest sannsynlig vil e-post fra samme avsender lande i søppelmappa neste gang. Det er mulig at ønskede e-poster lander i søppelpostmappa, i dette tilfelle må du flytte e-posten til inngangsmappa. Spamfilteret kommer til å huske og lære av dine aktiviteter. Det er viktig at du sjekker søppelpostmappa regelmessig og flytter reklame e-poster og spam-mail konsekvent til spammappa.

Tipp 3: Ikke lov å klikke

Viktig regel: Aldri klikk på en spam-mail. Ofte får avsender en bekreftelse på at din e-post adresse eksisterer – konsekvensen betyr enda mer spam-mail. Også ekstremt viktig å huske på er: Ikke klikk på lenken i spam-mailen eller åpne vedlagte filer. I verste fall installeres et virus på PCen. Noen ganger får man spam-mail fra kollegaer eller venner, disse e-post adressene blir missbrukt. Har du mistanke om at noe er galt, hør med avsenderen om e-posten virkelig har blitt sendt. Vær også litt forsiktig med lenker for å avbestille e-post, eller fjerne fra e-post listen. Ofte skjer det motsatte og du bekrefter at e-post adressen din eksisterer. Unntaket er selvsagt vanlige nyhetsbrev du selv har meldt deg på.

Tipp 4: Tall og spesialtegn hjelper mot bots

Avsendere av spam-mail bruker vanligvis såkalte bots, en robotisert programvare, som genererer e-postadresser per tilfeldig prinsipp. Kjente navn blir kombinert med domener som tilbyr e-post tjenester. Hvis e-postadressen din inneholder tall eller spesialtegn er det mer vanskelig for bots å lage disse e-postadressene.

Tipp 5: Aldri besvar eller videresend spam-mail

Få du spam-mail bør du aldri svare eller videresende e-posten. Her gjelder samme prinsipp som er nevnt under tipp 3. Alle typer interaksjoner med spam-mail gir en slags bekreftelse til avsender om at e-post dressen eksisterer og er i bruk. Marker spam-mail og flytt den i søppelpostmappa.

Noen ganger hjelper kun en ny e-postadresse

Får du masse spam-mail, eller synes at typer spam-mail du får utgjør en trussel for deg? Da bør du vurderer å skaffe deg en ny e-postadresse. Lag to adresser, en for personlig bruk og en for din kommunikasjon på blogger, nyhetsbrev, fordelsklubber eller andre slike ting. Bruk tall i adressen for å gjøre det mer vanskelig for bots. Bruk e-postadressen din forsiktig. De som prøver å lure mennesker med spam-mail bruker stadig mer utspekulerte metoder og avansert teknologi.

Previous

Automatgir trender. Dør manuelt ut?

Kultur og kulturstøtte er viktig for samfunnet

Next

Leave a comment

one + 10 =